Bouwen van een bungalow: tips en inzichten
Wanneer je in de kracht van je leven bent, maakt het type huis waarin je verblijft niet heel veel uit. Een huis met meerdere etages en dus trappen is dan geen enkel probleem. Maar wanneer je minder mobiel bent, biedt dat uitdagingen om in een huis te kunnen (blijven) wonen. Met de huidige vergrijzing waar we mee te maken hebben in Nederland, zal de mobiliteit minder worden.
Dat heeft ook gevolgen voor de huizenmarkt en vakantieparken. De vraag naar een verblijf in een bungalow neemt al jaren toe, en dat zal ook in de komende jaren zo blijven. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen kiezen voor een bestaande bungalow of een bungalow (laten) bouwen. Wil je meer weten over waar je op moet letten bij de bouw? Lees dan snel verder!
Perceel
Voordat je een bungalow kunt gaan bouwen, is het hebben van een stuk bouwgrond noodzaak. Wanneer je het oog hebt laten vallen op een perceel, controleer dan het bestemmingsplan van het perceel of de regels toelaten dat er een bungalow gerealiseerd wordt. Daarnaast is er vaak een welstandsnota of beeldkwaliteitsplan van toepassing. Dit gaat in op de vormgeving en esthetische eisen. Ook dit kan invloed hebben op het ontwerp van een bungalow. Informeer dus altijd naar het bestemmingsplan en de geldende nota’s om verrassingen achteraf te voorkomen.
Type bungalow
Wanneer je een bungalow wilt (laten) bouwen, is het goed om eerst na te denken over het type. Van oorsprong is een bungalow gelijkvloers op de begane grond. Maar tegenwoordig zijn er ook zogenaamde semi-bungalows. Kies je voor een gelijkvloerse bungalow op de begane grond? Of een semi-bungalow met als toevoeging een extra verdieping met één of meerdere slaapkamers?
Wanneer je hebt gekozen voor het type, kun je gaan nadenken over het uiteindelijke ontwerp. Vaak hebben bungalows een plat dak met een moderne uitstraling. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden met meer speelse daken, waardoor het geen kubistische bungalows worden. Finnhouse kan u daar goed in bij staan. Onze architect luistert naar uw wensen, en houdt rekening met de kavel, de stand van de zon, en bijvoorbeeld de zichtlijnen. Maar ook de indeling is essentieel. Bij een levensloopbestendige woning is het essentieel om rekening te houden met bredere gangen, geen dorpels, schuifdeuren etc. Maar ook lichtinval is van groot belang. Senioren ervaren veel daglicht als prettig en aangenaam. Daarom creeren we grote glaspartijen, en door gebruik te maken van flauwe daken creeren we meer hoogte en daarmee meer ruimtelijkheid en daglichttoetreding.
Kop Staart Bungalow
Dé ideale bungalow is de Kop Staart Bungalow. Dit concept is ontwikkeld met architectenbureau Mannen in de Ruimte en is speciaal ontwikkeld voor de oude dag. Een duidelijke scheiding tussen de primaire functies (slapen, eten, wonen) en secundaire (logeerkamer, berging) maakt de woning overzichtelijk. De licht hellende daken zorgen voor een speelse uitstraling, maar zorgen ook voor veel daglicht en ruimtelijkheid. De veranda is een verlengstuk van de woonkamer.
Gezond wonen
Doordat we met ecologische materialen werken, en damp open bouwen, is het leefklimaat in de woning aangenaam. Hout blijft deels zichtbaar aanwezig in de woning. Onderzoeken wijzen uit dat dit een gezond effect heeft op de bewoners. De luchtvochtigheid is constant, en het stress niveau wordt verlaagd. Gecombineerd met veel daglicht, een binnen-buiten effect en veel zichtlijnen creëren we een gezonde woning.
Bungalow bouwen
Wanneer het moment daar is om een bungalow te gaan bouwen, komen wij graag in contact. Tijdens een adviesgesprek vertellen onze specialisten meer over de (on)mogelijkheden. Ook kunnen zij ter inspiratie een aantal voorbeelden tonen van eerder door ons gebouwde bungalows.
Gaat de voorkeur uit naar een eigen ontwerp? Neem ook dan gerust contact met ons op voor meer informatie.