Circulair bouwen met Finnhouse
Aanleiding:
documentaire ‘Houtbouwers’ VPRO tegenlicht – 18 oktober 2019
documentaire ‘Duurzaam: nu of nooit’ VPRO tegenlicht – 10 mei 2020
Bouwen met oog op de toekomst: circulair bouwen
Finnhouse richt zicht al jaren voornamelijk op een particuliere markt. Het leuke hiervan is dat we onze klanten echt kunnen helpen met het bouwen van hun dromen. Omdat bouwen in hout een vrij specifieke branche is, zijn de meeste klanten die hier komen al goed ingelezen en geïnformeerd. Ze weten wat ze willen. Eens in de zoveel tijd komen hier klanten binnen met ideeën die ons aan het denken zetten. Zo ook een tijd geleden. Deze mevrouw wilde circulair bouwen. Haar idee: een huis bouwen uit natuurlijke materialen dat tijdens de levensduur evenveel CO2 herstelt als dat de bouw vergt. Oftewel, bouwen met materialen die tijdens de levensduur van de woning terug groeien in de natuur. Kortom: circulair natuurlijk bouwen.
‘Circulaire processen’, ‘circulaire bedrijfsvoering’, ‘circulair produceren’, het lijkt wel een trend geworden om met het minste of geringste verband het woord circulair toe te passen, maar wat mevrouw in dit geval opperde snijdt wel een interessant onderwerp aan.
Betekenis: Een circulair proces is gericht op het maximaliseren van de herbruikbaarheid van producten, onderdelen en grondstoffen. Streven is waarde vernietiging te minimaliseren.
Hergebruik of herstel?
Waar het in dit geval om draait is niet zozeer om hergebruik, maar om herstel. Het gaat wellicht meer over de verantwoordelijkheid nemen voor de toe te passen materialen en de toekomst van het product wat men produceert of laat maken. In hoeverre wordt dit tegenwoordig op een duurzame wijze gewaarborgd? In dit geval wilde deze mevrouw zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de duurzaamheid van haar woning, door na te denken over de toekomst, de herkomst en het proces van haar woning.
Helaas zien we te vaak dat een product compleet vervangen wordt als het ‘kapot’ is. Dit is iets wat enkel veel afval produceert. Een consumptiemaatschappij, gericht op massaproductie en erg financieel gedreven, zonder oog te hebben voor kwaliteit en duurzaamheid.
Duurzaam?
Duurzaamheid, alweer zo’n term die nog vaker wordt gebruikt dan Circulair. Een enorm containerbegrip dat door traditionele bouwbedrijven en ontwerpers al snel wordt vertaald in energiezuinig en onderhoudsvrij. De woning goed isoleren en kunststof kozijnen toepassen, want die hebben een lange levensduur…. Dat de isolatie bestaat uit milieuvervuilende PIR en PUR en de kozijnen van PVC niet te recyclen zijn op een duurzame manier doet er dan niet toe? De grote vraag in deze kwestie: wie neemt nu de verantwoordelijkheid voor de productie en voor de afvalstroom? De opdrachtgever, de ontwerper, misschien toch de verkoper of de producent? Zegt u het maar.
Om op een verantwoorde manier om te gaan met grondstoffen en ervoor te zorgen dat toekomstige generaties voldoende bruikbare grondstoffen hebben om mee te kunnen bouwen, heeft de overheid besloten dat de Nederlandse bouweconomie in 2050 circulair moet zijn. Dit houdt in dat alle grondstoffen van biologische oorsprong moeten zijn en ná winning binnen één mensenleven terug moeten groeien zonder het betreffende ecosysteem uit te putten. 2050… Het lijkt dichtbij, maar een 30tal jaren is enorm veel en betekent dat er in de tussentijd nog een enorme hoeveelheid afval geproduceerd zal gaan worden. De bouw is namelijk verantwoordelijk voor 38% van het geproduceerde afval in Nederland.
Nu kiezen voor circulair en duurzaam
Wie uiteindelijk de verantwoordelijkheid neemt doet er eigenlijk niet zozeer toe, als iemand het maar doet. Finnhouse neemt al jaren verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van ons product en door te kiezen voor het bouwen met hoogwaardige ecologische materialen en te ontwerpen op basis van het optimaal gebruiken en hergebruiken van materialen. Bouwen voor de toekomst, bouwen rekening houdend met onze natuur, maar vooral bouwen met een eervol gevoel. Gelukkig zijn er meer mensen net als wij. Meer mensen net als de vrouw die haar huis op een circulaire manier wil bouwen. Nu alleen nog een rekensom maken als onderbouwing. Maar eigenlijk is dat overbodig, want met bouwen in hout en met ecologische en herbruikbare materialen weet je al dat je circulair bouwt. Wel zo fijn voor je geweten.
CO2 FOOTPRINT
Een klein rekenvoorbeeld: in een schuurwoning van 550m3 is ongeveer 19.000kg hout, hennep en vlas verwerkt. Dat is goed voor 27.500 kilogram CO2-opslag. Van die hoeveelheid kan een gezin met een gemiddelde CO2-productie van 6.300kg/ jaar vier jaar CO2-neutraal leven.
De keuze voor een Finnhouse helpt het milieu op drie verschillende manieren: het hout heeft CO2 opgeslagen, er zijn minder bouwproducten nodig die CO2-uitstoot veroorzaken en door het zorgvuldige Finse bosbeheer worden na de kap nieuwe bomen geplant die op hun beurt weer CO2 opnemen.