HOUTSKELETBOUW KRIJGT STEEDS VAKER DE VOORKEUR
In Nederland zijn er verschillende type huizen waarin we kunnen wonen. Waar de ene persoon kiest voor een tussenwoning heeft de ander voorkeur voor een appartement of vrijstaande woning. Dat geldt ook voor het materiaal van een huis. Hierbij kan men kiezen voor de traditionele manier van bouwen. Denk hierbij aan het gebruik van steen en beton bij de bouw van een huis. Of een huis bouwen door gebruik te maken van natuurlijke materialen als hout. Dat laatste kan met houtskeletbouw (HSB), Cross Laminated Timber (CLT) en in ons unieke Paal&Balk systeem. Deze ecologische manier van bouwen krijgt steeds vaker de voorkeur in Nederland. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze manier van bouwen.
ENKELE FEITEN OVER HOUTSKELETBOUW
Houtskeletbouw heeft vele voordelen ten opzichte van de traditionele manier van bouwen. Bij houtskeletbouw worden delen van het huis vooraf gemaakt in de fabriek. Het afmonteren van het huis vindt plaats op locatie. Binnen enkele dagen is het hierdoor mogelijk om het huis wind- en regendicht te maken. De bouwtijd is dus gering, en de kwaliteit hoog omdat de constructie in geconditioneerde omstandigheden in de fabriek plaats vindt. Ander bijkomend voordeel bij deze manier van bouwen is dat het hout vele malen lichter is dan beton en steen. Hierdoor zijn speciale technieken voor de fundering minder vaak nodig. Maar ook het toepassen van ecologische isolatie is bij Finnhouse standaard, waardoor een gezond leefklimaat wordt gecreëerd.
ENERGIEZUINIG EN WEINIG ONDERHOUD NODIG
Vaak denkt men onterecht dat houtskeletbouw minder isolatiewaarde heeft. De dikte van de wand kan eenvoudig aangepast worden om een hogere isolatiewaarde (Rc waarde) te creëren. Hout voelt bovendien altijd warm aan. Hout neemt namelijk weinig warmte op. Dus wanneer men de woning verwarmt, wordt de lucht verwarmt en niet hout. Bij steen neemt juist de stenen huls eerst warmte op, voordat de binnenlucht wordt opgewarmd. Hierdoor wordt minder energie verbruikt en dus een lagere energierekening tot gevolg. Bovendien voelt hout ‘warm’ aan en geeft het sfeer aan een woning. Niemand heeft de behoefte om een stenen wand te knuffelen. Dat is dan ook de reden dat men houtskeletbouw vaak tegenkomt op koude plekken in de wereld.
Een ander vooroordeel is dat een houten huis een kortere levensduur heeft en meer onderhoud nodig heeft dan een traditionele woning. Wanneer men bij de bouw kiest voor goede kwaliteit hout gaat houtskeletbouw even lang mee als een traditionele woning. Natuurlijk vergt hout wel regulier onderhoud, zoals het verven van de geveldelen. Maar door het toepassen van bijvoorbeeld thermisch gemodificeerde houten geveldelen wordt de levensduur en onderhoudsperiode aanzienlijk verlengd. Ook western red cedar beplanking, welke natuurlijk vergrijsd, heeft geen onderhoud nodig. Met de juiste uitvoering en detaillering is houtrot geen issue. Kennis van houtbouw is daarbij wel van belang. Met 50 jaar ervaring in houtbouw is dat bij Finnhouse is kwaliteit gewaarborgd.
MEER INFORMATIE
Twijfelt u tussen houtskeletbouw of traditionele bouw? Neem dan gerust contact met ons op zodat wij u kunnen informeren over de voor- en nadelen. Wij vertellen u graag meer over de (on)mogelijkheden en helpen graag bij het realiseren van uw droomhuis. Met een groot aantal projecten in de afgelopen jaren kunnen wij u ook voorzien van de nodige inspiratie.