SCHUURWONING BOUWEN DOE JE ZO!
Steeds meer mensen kiezen voor een schuurwoning. Bij de bouw van dit type huis maakt men over het algemeen gebruik van duurzame- en natuurlijke materialen. Dat geldt voor bestaande bouw en het laten bouwen van dit type huis op een eigen kavel. Wanneer men besluit om een schuurwoning te bouwen is het aan te raden om vooraf over een aantal zaken na te denken. Weten waar u dan over na moet denken? Dat en meer gaan we vertellen in dit artikel!
KENMERKEN VAN EEN SCHUURWONING
Allereerst even in het kort wat de kenmerken van een schuurwoning zijn. Belangrijkste kenmerk is de eenvoudige ‘less is more’ uitstraling van de woning. Een groot dakvlak zonder teveel uitstulpingen, overstekken en een zadeldak zijn belangrijke kenmerken. Maar ook dat men bij de bouw gebruik maakt van hout als natuurlijk bouwmateriaal. De vorm van het huis is eenvoudig en door de grote raampartijen is er binnen in het huis veel lichtinval. Daarnaast kenmerkt dit type huis zich ook vaak met de aanwezigheid van een vide. Een vide is een ruimte welke over meerdere verdiepingen van het huis loopt. Ook in loftwoningen komt men vaak een vide tegen. Een vide gaat ten koste van het vloeroppervlak op de verdieping, maar geeft juist wel heel veel ruimtelijkheid beneden. Daarnaast zorgt het voor meer daglichttoetreding en een bepaalde luxe. Tot slot is mag ook een veranda niet ontbreken bij een echte schuurwoning.
BESTEMMINGSPLAN en welstand
Voordat men een kavel koopt is het verstandig om informatie in te winnen bij de gemeente. Binnen veel gemeentes is er een bestemmingsplan van kracht, waar regels in zijn opgenomen over bijvoorbeeld nokhoogte en goothoogte. In een welstandsnota of beeldkwaliteitsplan zijn juist handvaten te vinden over de vorm en uitstraling. Bij veel gebieden is een welstand van toepassing. Wanneer Finnhouse het ontwerp verzorgt, laten we na de schetsontwerpfase altijd een bestemmingsplan- en welstandstoets uitvoeren, een zogenoemd vooroverleg. Dit zorgt voor heldere kaders, en voorkomt verrassingen en aanpassingen in een latere fase op verzoek van de gemeente.
ONTWERP EN OMGEVINGSVERGUNNING
Omdat Finnhouse maatwerk woningen realiseert, met een eigen architect, en onder architectuur, is het nagenoeg altijd mogelijk om een positief vooroverleg te krijgen. De volgende fase is het uitwerken van het ontwerp, waarbij we veel meer in detail ingaan op materiaalkeuzes, installaties etc. We adviseren u hierbij, en maken al in een vroeg stadium een bouwkostenraming. Zo voorkomen we verrassingen. De bouwkostenraming direct na het vooroverleg zorgt voor duidelijkheid. We maken helaas te vaak mee dat een ontwerp al vergund is, maar de offertes van de aannemers tegenvallen. Dat ondervangen we door met vaste partners te werken en dus door in een vroeg stadium de bouwkostenraming te verzorgen. Zo kunt u met een gerust hart verder met de aanvraag omgevingsvergunning. Bij het gehele traject ontzorgen we u, totdat de omgevingsvergunning er is. Bouwfase
Als de omgevingsvergunning is verleend kunnen we starten met bouwen. De bouw valt onder de verantwoordelijkheid van Finnhouse. Geen grijze gebieden, 1 verantwoordelijke, en 1 aanspreekpunt. Dat maakt het gehele traject duidelijker en transparanter.
Omdat we met vaste partners werken, zijn deze al vooraf op de hoogte gesteld van het project. Dit heeft als voordeel dat er vrij snel na omgevingsvergunning al gestart kan worden met de bouw. Minder wachten, lagere dubbele lasten, de voordelen zijn voor u.
Hulp nodig bij het bouwen van een schuurwoning? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden. Vertel ons meer over waar de schuurwoning aan moet voldoen. Uiteraard zijn onze specialisten ook beschikbaar om je te voorzien van inspiratie. Met de bouw van een groot aantal schuurwoningen beschikken wij over veel kennis om je tijdens een gesprek te voorzien van een kundig advies.