WAT IS EEN HOUTSKELETBOUW WONING?
Houtskeletbouw is een uiterst betrouwbare manier van bouwen. Deze manier van bouwen wordt wereldwijd toegepast, zoals bijvoorbeeld in Amerika, Canada, Australië en de Scandinavische landen. Bijna alle huizen in deze landen worden gemaakt van hout. Ook in Nederland kiest men steeds vaker voor het bouwen van een houtskeletbouw woning. Belangrijke redenen hiervoor zijn de korte bouwtijd en duurzaamheid. Maar wat is het eigenlijk? Dat en meer in dit artikel.
WAT IS EEN HOUTSKELETBOUW WONING?
Bij het bouwen van een huis denkt men in Nederland in de eerste plaats bijna altijd aan een huis van steen. Maar heeft men het bij de bouw van een huis steeds vaker over een HSB woning. De afkorting HSB staat dus voor houtskeletbouw. Bij dit type woning bestaat het skelet en de wanden uit een raamwerk van hout. Natuurlijk gebruikt men bij de bouw van dit soort huizen over het algemeen enkel gecertificeerd hout. Wat betreft de buitenkant kan deze worden afgewerkt met hout, stucwerk of bakstenen. Dat is een keuze die ieder voor zich kan maken. Goed om te weten is dat een houtskeletbouw woning net zo stevig is als een huis gemaakt van steen en beton. Het grote voordeel is dat de bouwtijd vele malen korter is dan bij het bouwen van een traditionele woning.
DUURZAAMHEID
Hout heeft van zichzelf een hoge isolatie waarde. Door in het raamwerk van het hout isolatiemateriaal aan te brengen kan men zeer hoge isolatiewaarde bereiken. Men hoeft minder te stoken in de wintermaanden om de woning warm te krijgen. Hierdoor kunnen bewoners van dit type huis fors besparen op de stookkosten. Naast het voordeel voor je eigen portemonnee is het ook nog eens goed voor het milieu.
ECOLOGISCH
Bij duurzaamheid denkt men vaak aan een goede isolatiewaarde. Echter is ecologisch bouwen, of biobased bouwen, ook in opkomst. Bij ecologisch bouwen zijn de materialen op natuurlijke basis. Dat gaat dan met name om de isolatie. Waar traditionele HSB bouwers steenwol en minerale wol gebruiken, gebruiken we bij biobased HSB wanden isolatie als hennep, houtvezel en vlas. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar vooral geeft dat een gezond leefklimaat. Deze wanden zijn namelijk damp-open in plaats van dampdicht. Damp-open wanden kunnen vocht doorlaten en afstaan waardoor de luchtvochtigheid in de woning constant is. Gezond wonen dus!
ONDERHOUD
Het is een misverstand dat een houtskeletbouw woning meer onderhoud nodig heeft dan een traditionele woning. Dat hoeft namelijk niet altijd het geval te zijn. Wanneer de buitenkant is afgewerkt met steen of ander onderhoudsvrije materialen is de woning nagenoeg onderhoudsvrij. Kies je ervoor om de buitenkant af te werken met hout? Dan is het wel aan te raden om het hout periodiek te reinigen en schilderen. Er is echter ook beplanking die niet onderhouden hoeft te worden. Te denken aan Western Red Cedar welke natuurlijk vergrijsd. Maar ook thermisch gemodificeerd hout is steeds meer in opkomst. Dit hout is onder hoge druk behandeld, waardoor de beplanking geen vocht meer opneemt en dus minder gevoelig is voor onderhoud.
Meer weten over de voor- en nadelen van een houtskeletbouw woning? Of heeft u na het lezen van dit artikel een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.